Translate

Lakto Vejetaryenler İçin Yemek Tarifleri

SOYA KIYMALI KÖFTE (1 veya 2 kişilik) (Tüm vejetaryenler için uygundur)

MALZEMELER



  •  150 gr. soya kıyması 
  • 1 orta boy soğan
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1.5 çay kaşığı kimyon
  • 2 çay kaşığı köfte baharı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1.5 kahve fincanı galeta unu
  • ½ kahve fincanı zeytinyağı (ya da hangi tip sıvı yağ tercih ediyorsanız)
  • 2 kahve fincanı kepekli buğday unu
  • 1 küçük maydanoz / dereotu



YAPILIŞI

Soya kıymasını kaynar suda 10 - 15 dakika kadar bekletin. 15 dakikanın ardından soya kıymasını sudan çıkartın ve suyunu sıkın. Kaynar suda olduğu için sıcak olacaktır bu nedenle hafif soğuk sudan geçirmenizin bir sakıncası yok ancak sonrasında çok iyi sıkarak başka derin bir kaba almanız gerekiyor. 
Öte yandan soğanı çok iyi bir şekilde yemeklik olarak kıyın köftede soğan ne kadar sevdiğiniz ile ilgili olarak soğanı arttırabilir ya da azaltabilirsiniz. Maydanoz ya da duruma göre dereotunu ince ince kıyın… Sonra soğanı, maydanozu ve diğer tüm malzemeleri soya kıymasının içine katın en son zeytinyağını ya da hangi sıvı yağı tercih ediyorsanız iyice karıştırın ve yoğurmaya başlayın… isterseniz bu tarife biraz ekmek içi de ilave edebilirsiniz ki bu tamamen kendi damak tadınızla alakalı… İyice yoğurduktan sonra onlara köfte formuna sokun ve ister tavada isterseniz de mangalda kızartabilirsiniz... 

Afiyet olsun...

*********************************************************************************


MERCİMEK KÖFTESİ
MALZEMELER (4-6 kişilik)


  • v  İki kahve fincanı kırmızı mercimek
  • v  Bir buçuk kahve fincanı ince bulgur
  • v  5-6 tane yeşil soğan
  • v  Yarım demet maydanoz
  • v  Acı biber salçası (isteğe göre)
  • v  Domates salçası
  • v  Bir çay kaşığı kimyon
  • v  Bir çay kaşığı karabiber
  • v  2 çay kaşığı tuz
  • v  1 orta boy soğan
  • v  2 kahve fincanı sıvı yağ


YAPILIŞI

Kim demiş vejetaryenler kendilerini şımartamaz diye… Mercimek köftesi bence Anadolu mutfağının en güzel örneklerinden bir tanesi yapımı biraz zahmetli ama hem vejetaryenler hem de etoburlar için ideal bir lezzet…
Öncelikle kırmızı mercimeği üstünü kapatacak hatta biraz da aşacak kadar suyla haşlamaya başlayın… Bu haşlama işlemi mercimek suyu çekene kadar devam etsin… Siz mercimeği haşlamaya koyarken boş da durmak olmaz mantığıyla küçük bir sahanda bir kahve fincanı yağı küçük küçük doğradığınız orta boy soğanı öldürmeye başlayın… Bir taraftan da maydanozu ve yeşil soğanı küçük küçük doğrayın…
Mercimekler suyunu çekince içine ince bulguru boşaltın. Bulguru yıkamayın kavanozdan aldığınız gibi mercimeğin içine dökün bir tahta kaşık yardımıyla karıştırın ve üzerine bir tülbent, tülbent yoksa da bir kağıt havluyla kapatın… Ocaktan uzakta bir yere koyun ki ocak açıksa soğuması zorlaşıyor.
Daha sonra soğuduğuna karar verdiğiniz zaman bir yoğurma kasesinin içine bulgurlu mercimeği kıydığınız maydanoz ve yeşil soğanı ve öldürdüğünüz soğanı içine koyun… Yalnız öldürdüğünüz soğanın yağının fazla malzemenin içine girmesine izin vermeyin malum nasılsa içine yağ koyacaksınız. Daha sonra diğer malzemeleri de içine atın eğer acı biber salçası koyuyorsanız domates salçası koymanıza çok da gerek yok. Daha sonra en son bir fincan sıvı yağı da içine ekleyin ve başlayın yoğurmaya…
Olayın en meşakatli tarafı yoğurma kısmı adeta bir güç denemesi çünkü… Yoğurduğunuz malzemenin hazır olduğunu bulgur taneleri ağzınıza gelmediğinde anlayabilirsiniz. Ya da daha iyiysi etrafınızda mercimek köftesini tatmaya gönüllü olan kişilere tattırarak gerçekleştirebilirsiniz. Tüm malzemelerin ağızda karışmış olması mercimek köftenizin hazır olduğunun en önemli habercisi… Hazır olduğunu düşündüğünüzde parça parça alarak köfte görünümü verebilirsiniz.
Mercimek köftesini isterseniz marulla servis yapabilirsiniz, yanına da isteyen olabilir diye birkaç dilim limon koymayı ihmal etmeyin…

Afiyet olsun…

********************************************************************



ZEYTİNYAĞLI ÇALI FASULYESİ (2 kişilik)


MALZEMELER


½ kg çalı
3 orta boy domates
1 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 kesme şeker
2 diş sarımsak
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı tuz


YAPILIŞI


Yarım kilo çalıyı ayıkladıktan sonra suyun içinde biraz bekletin. İsteğe bağlı bu su biraz limonlu ya da sirkeli de olabilir. 
Sonrasında düdüklü tencerenize domatesleri ve soğanı rendelemekle başlayın. Salçayı, tuzu, 2 diş sarımsağı tencerenin içine koyun süzdüğünüz çalıları da tencereye ekleyin 2 kaşık zeytinyağı ve 2 kesme şekeri de ekledikten sonra bir kahve fincanı suyu da yemeğe ilave ederek düdüklü tencerenin ağzını kapatın… Orta ateşte düdüklü tencereden ses gelene kadar pişirin sonrasında ocağın altını kısın ve 35 dakika kadar daha pişirmeyi sürdürün. Yemeğe istediğiniz takdirde acı pul biber de ilave edebilirsiniz pişirmeden önce… Unutmayın ki bu sizin yemeğiniz ve istediğiniz lezzetleri yakalamak da sizin elinizde… 
Yemek piştikten ve makul bir süre soğuduktan sonra tencereyi açın ve yemeği cam bir kabın içine alın… sonrasında ise ister hafif ılıkken isterseniz de tamamen soğumuş bir şekilde yiyebilirsiniz.
Şimdiden afiyet olsun…

**********************************************************************


BARBUNYA YEMEĞİ ( 4 KİŞİLİK)


MALZEMELER


1 kilo barbunya
3 orta boy domates
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı salça
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tarçın
2 kesme şeker
2 diş sarımsak
1 orta boy soğan
1 veya 2 çay kaşığı pul biber (İsteğe bağlı)

YAPILIŞI
Domatesi ve soğanı rendeleyerek düdüklü tencerenin içine koyun… Ayıkladığınız ve yıkadığınız barbunyaları da tencereye koyun… Daha sonra tüm geriye kalan malzemeleri tencerenin içine ekleyin ve son olarak da barbunyaların üstünü kapatacak kadar suyu da ilave ederek tencereyi kapatın. Düdüklü tencerede orta ateşte düdük sesi gelmesinin ardından ocağını altını kısarak 40 dakika kadar daha pişirin… Sonrasında da düdüklü tencerenin soğumasının ardından açın ve barbunyayı cam bir kaba geçirin…


Afiyet olsun…

*************************************************************************


FASULYE PİLAKİ (4 KİŞİLİK)


MALZEMELER

1 su bardağı fasulye
2 çorba kaşığı zeytinyağı ya da ayçiçeği yağı
1 çorba kaşığı salça
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı biber (isteğe bağlı)
Yarım demet maydanoz
4 diş sarımsak
1 tane havuç
1 kesme şeker

YAPILIŞI

1 bardak fasulyeyi suya atın ve iyice kaynatın. Sonrasında suyunu dökün ve bir kenara koyun.
Soğan ve sarımsağı küçük küçük doğradıktan sonra yağda iyice öldürdükten sonra içine ince kıyılmış maydanozları ve küp küp doğranmış havucu da ilave ederek çevirmeyi sürdürün ardından bu karışımın içine salçayı da katıp karıştırın. 

Daha sonra tencereye fasulyeleri tencerenin içine koyun ardından da bir kesme şekeri tencereye koyup fasulyenin üstünü örtecek kadar su koyun… Düdüklü tencereyi orta ateşte pişirmeye başlayın düdük sesi geldikten sonra 15 dakika kadar kısık ateşte pişirmeyi sürdürün. 

Tencere soğuduktan sonra fasulyeyi cam bir kaba alın ve biraz ılıklaştıktan sonra servis etmeye hazır hale getirin. 

Afiyet olsun…


************************************************************************



KİREMİTTE KAŞARLI MANTAR SOTE

MALZEMELER

1 paket kültür mantarı (açlığınıza ve misafirlerinizin durumuna göre bu paketi 1.5 -2 de yapabilirsiniz)
2 orta boy domates
1 orta boy soğan
3-4 diş sarımsak
2 kaşık sıvı yağ
3 çay kaşığı tuz
4 çay kaşığı kekik
1 su bardağı kadar rendelenmiş kaşar peyniri
1 çorba kaşığı domates salçası
2 sivri biber (isteğe göre acı olmayan çarliston da olur)
Küçük güveç kaseleri ya da bir tane büyük güveç kasesi


YAPILIŞI

Öncelikle mantarları  iyice yıkayın ve orta büyüklükte doğramaya başlayın… Sonrasında biberleri, soğanı da minik minik doğrayın. Biber ve soğanları bir sahanda öldürünceye kadar az yağda çevirin. Daha sonra domatesin kabuklarını soyun ve bu karışımın içine rendeleyin. Sonra azıcık suda erittiğiniz domates salçasını da bu karışıma ekleyin ve biraz pişirin… Sonra bir tencereye mantarları ve bu sosu ekleyin orta ateşte pişmeye bırakın. Ortalama 30-35 dakika sonra tuz, kekik ve sarmısakları da tencereye koyun… 5-10 dakika daha pişirdikten sonra bu karışımı isterseniz büyük bir güvece isterseniz de güçük güveç kaselerine aktarın, üzerine de rendelenmiş kaşar peynirlerini ilave edin… Yemeğin üzerini kapatacak kadar kaşar peyniri koymanız bu anlamda önemli  tabi isterseniz daha da fazla koyabilirsiniz ama çok da abartmamanızda fayda var… Önceden ısıtılmış fırına güvecinizi ya da güveçlerinizi sürün ve kaşar peyniri eriyene kadar fırında tutun. Bu arada eğer pul biber seviyorsanız kaşar peynirinin üzerine biraz serpebilirsiniz ki hem görünümünü farklılaştırır hem de tat verir. Buna tadından hoşlandığınız başka baharatları da ekleyebilirsiniz…


Şimdiden afiyet olsun…

*********************************************************************


BUĞDAYLI SALATA



MALZEMELER



15 gr. buğday
1/2 adet arpacık soğanı
50 gr. kiraz domates
20 gr. mısır
30 gr. kıvırcık salata
40 gr. yoğurt
10 gr. şeker
25 gr. kıyılmış maydanoz
Tuz
Karabiber


YAPILIŞI
Buğdayı 25 dakika hafif tuzlu suda al dente kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Arpacık soğanını soyun ve ince doğrayın. Domatesleri yıkayın ve kurulayın, ikiye bölün. Mısırın suyunu süzün. Soğan, domates ve mısırı karıştırın.
Salatayı yıkayın ve suyunu süzün. Salatanın yansını ince, kalanını küçük parçalar halinde doğrayıp sebzelerle karıştırın.
Buğdayın suyunu süzün. Soğuduktan sonra salataya ekleyip karışımı servis tabağına alın.
Yoğurdu tuz, karabiber ve şekerle tatlandırın, maydanozu ekleyerek sos elde edin. Sosu salatanın üzerine döküp servis edin.



Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız bu blogun gelişimini sağlayacaktır. Yorumlarınız için şimdiden hepinize teşekkür ederim...